Activiteit

De hobbels van een ambitieuze voedseltransitie-pionier, Lukas Lagerweij

woensdag 1 mei 2024 , 19:30 - 21:30 uur
Illustration

Wie het net verschenen boek “Morele Ambitie” van @Rutger Bregman al heeft gelezen, herkent voedseltransitiepionier @Lukas Lagerweij direct als “Moreel Ambitieuze” voorlever. Twee jaar geleden zei hij zijn goedbetaalde baan vaarwel om zijn disruptieve duurzame ideeën te gaan realiseren.

 

Wat staat er op het programma?
Tijdens de 15e Tafel van Betekenis, georganiseerd door @Impact Apeldoorn, neemt Lukas Lagerweij ons mee op zijn soms hobbelige pad als voedseltransitiepionier. Lagerweij is niet alleen idealistisch maar ook ambitieus en gedreven. Met zijn innovatieve onbemande streekwinkels, genaamd ‘Pantry’, richt hij zich op de uitdagingen in de landbouw- en voedselketen. Je kunt er verse producten vinden, direct van lokale boeren en ter plekke afrekenen met een handige app op de telefoon. 
 
Korte Ketens & Kleine Kernen

De innovatieve Pantry’s van Lagerweij, in Wilp en Nijmegen, slaan twee vliegen in één klap. Kraakvers voedsel belandt rechtstreeks van het boerenland op de borden van Pantry-klanten. Korter kan een keten niet zijn!
Maar de streekwinkels bevorderen ook nog eens de leefbaarheid van kleine kernen, waar voorzieningen zoals de slagers, de groenteboer en de supermarkten de afgelopen decennia in hoog tempo zijn verdwenen.
In het hart van het dorp Wilp kunnen dorpsbewoners hun dagelijkse boodschappen lopend doen bij de allereerste Pantry van Nederland. Een bijkomend effect is de verbinding tussen dorpsbewoners onderling en de omliggende agrarische ondernemers.
 
Uitdagingen

Hoewel hij veel lof ontvangt voor zijn pionierswerk, staat Lagerweij nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen. Zo heeft hij al twee jaar geen inkomen uit zijn bedrijfsactiviteiten om zijn jonge gezin te onderhouden. Het opschalen van zijn bedrijf vereist grote investeringen en het opbouwen van een solide financiële basis kost tijd. Desondanks vertelt Lagerweij aan iedere belangstellende met onverminderd en aanstekelijk enthousiasme over zijn duurzame missie.
Wij nodigen je uit om met Lukas en elkaar in gesprek te gaan om te verkennen hoe ‘geschiedenis-wenders’ uit hun vacuüm kunnen komen om op te schalen én voor zichzelf een volhoudbaar inkomen te genereren. Zodat zij kunnen floreren en met hun pionierswerk bijdragen aan onze gezamenlijke duurzame toekomst.

 

Meld je nu aan!

Laat je inspireren door het verhaal van Lukas Lagerweij en ontdek hoe hij de leefbaarheid van kleine kernen en korte ketens combineert in zijn baanbrekende aanpak. 


Wij kijken ernaar uit om je te zien!

 

Locatie
Impact Plek, Vlijtseweg 130, Apeldoorn
maximum aantal deelnemers
50

Aantal aangemelde deelnemers: 11

Deze mensen komen:
- Marian Heezen
- Aldo van Duivenboden
- Claudia Kuhnt
- Hanneke Perik
- Angelique van Lieshout
- Roy Schoemaker
- Charles Landewe
- Trix Schipper
- Hetty de Jong

Meld je aan
Deel dit: