background
background

Opening Impact festival - Wiebe Bakker

Initiatiefnemer Wiebe Bakker trapt af en heet iedereen welkom namens Impact Apeldoorn.

Wiebe geeft een korte toelichting over de opbouw van het programma en geeft daarna het woord aan Mark Reijnders. Hij zal de deelnemers meenemen in een openingsritueel, waarin iedere deelnemer zijn/haar persoonlijke intentie voor de dag gaat definiëren. Daarna kunnen we echt van start!

image
background
image

Paul Schenderling

Er is leven na de groei
Mocht je het gevoel hebben dat de ene milieucrisis over de ander heen buitelt: dat is ook zo. Ze hebben allemaal met elkaar te maken. Volgens econoom Paul Schenderling is er maar één serieuze oplossing: ons tomeloze geloof in economische groei temmen. Tijdens het Impact festival presenteert Paul een concreet alternatief, waarin hij laat zien dat er ook een economie mogelijk is voorbij de groei. 

Paul is econoom, schrijver en spreker. Hij adviseert, schrijft en spreekt over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek. Zijn doel is een gelukkiger Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft. Zijn kracht is strategisch inzicht en verbinding. Vanuit het overzicht ziet hij de grote lijnen en onderzoekt hij wat er nodig is en hoe we dat kunnen bereiken. Vanuit de verbinding communiceert hij een positieve visie en creëert hij draagvlak voor nieuwe oplossingen.

background

Panel talks & inspiratiesessies

Arko van Brakel in gesprek met impact startups

image

 

Arko van Brakel, een bron van inspiratie en energie, deelt enthousiast zijn kennis over ondernemerschap, leiderschap, innovatie, en vitaliteit. Hij gelooft sterk dat ondernemerschap cruciaal is in deze snel veranderende wereld, waarbij de focus verschuift van een 'ik'-economie naar een 'wij'-economie. Arko moedigt aan tot ondernemend denken: het nastreven van je dromen, ambities, en doelen leidt je op het pad naar succes.

Tijdens het festival, gaat Arko niet alleen in op zijn eigen ondernemersreis, maar voert hij ook boeiende gesprekken met diverse impact startups, w.o. Lukas Lagerweij van Pantry en Debby van Weelden van Loïs Lee.  Arko duikt samen met zijn gasten in hun ervaringen met impactvol ondernemen, de startfases, en de sleutels tot hun succes. Uitdagingen onderweg en de omgang hiermee komen eveneens aan bod.

Als ervaren dagvoorzitter weet Arko moeiteloos het beste in sprekers naar boven te halen en het publiek actief te betrekken. Een verrijkende panel talk voor zowel de beginnende als de ervaren ondernemers die hun impact willen vergroten.

Mark de Lat in gesprek met B-corp organisaties

image

 

Mark de Lat zet zich in om via verbeterde businessmodellen een betere wereld te creëren. In rollen variërend van onderzoeker tot spreker, auteur, en teamcoach, draagt hij bij aan de ontwikkeling van impactvolle businessmodellen. Mark, een toonaangevend opinieleider en strateeg, is verbonden aan Eshuis Accountants en Adviseurs, een in juli 2022 als B Corp gecertificeerde organisatie. Zijn werk omvat onderzoek aan de Nyenrode Businessuniversiteit, het bouwen van impact communities samen met Hogeschool Saxion, en het begeleiden van directies en managementteams.

Op het festival zal Mark diepgaande gesprekken voeren met Edwin van Broekhuizen (van Wijhe verf), Klaas Fuite (bakkerij Fuite) en Dennis Kamst (Smyle) over de uitdagingen en kansen op het gebied van impactvol ondernemen. Deze gesprekken belichten de transitie die hun bedrijven ondergaan en hoe zij, als individuen, 'verantwoordelijk leiderschap' vormgeven.

Mark benut zijn proefschriftonderzoek aan de Nyenrode Businessuniversiteit, waar hij de rol van accountants in de duurzaamheidstransitie van het MKB onderzoekt, om zijn vragen te stellen. Zoals hij het zelf zegt, beschouwt hij wetenschap als een subtiele vorm van trendwatching.

Nina Dorigo in gesprek met circulaire koplopers

image

 

Nina Dorigo, een gedreven voorvechter van de circulaire economie in de Regio Stedendriehoek, staat dagelijks in contact met bedrijven en instellingen die vooroplopen in de praktische toepassing van circulariteit. Volgens Nina zijn lef, creativiteit, en doorzettingsvermogen essentiële ingrediënten om te overleven in een lineaire economie.

Tijdens het festival, verkent Nina samen met de ondernemers Frank van Rooijen (Xhylo), Roeland Delden (Leadax) en Henk Bos (Refurn)de drie sleutelingrediënten voor circulair succes. Deze pioniers, die de makkelijke weg links lieten liggen, delen hun onvermoeibare inzet voor een wereld waarin kringlopen gesloten worden.

Samen met het publiek gaat Nina de diepte in: wat betekent een circulaire samenleving? Waar vind je de moed? Hoe blijf je innovatief en gemotiveerd, zelfs als de zaken niet zoals gepland verlopen?

De sessie sluit af met een blik op een cruciaal, maar vaak geheim, ingrediënt voor circulaire vooruitgang: samenwerking. Waarom niet vandaag beginnen met het opbouwen van een netwerk van circulaire partners?

Inspiratiesessies

illustration

Trek de nieuwe generatie aan met je bedrijf

Trek de nieuwe generatie aan met je bedrijf

 

Marius Zürcher en Maike Nuyken, het dynamische duo achter 1520, duiken in de wereld van employer branding met een speciale focus op generatie Z. Met hun expertise in marketing en branding, en een internationale voetafdruk die zich uitstrekt van Nederland tot de DACH-regio, brengen ze frisse inzichten over hoe werkgevers deze jonge, waardegedreven generatie kunnen aantrekken en behouden. In deze sessie verkennen deelnemers de kritieke factoren die van invloed zijn op de aantrekkelijkheid van een werkgever voor gen Z, met speciale aandacht voor duurzaamheid, diversiteit, en inclusie. Bereid je voor op een diepgaande kijk op wat gen Z beweegt en hoe je als organisatie niet alleen hun aandacht kunt trekken, maar ze ook langdurig kunt binden.

illustration

Zet samen kleine stappen voor grote impact

Zet samen kleine stappen voor grote impact

 

Eefje de Groot, voorzitter van Stichting Zero Waste Apeldoorn, neemt deelnemers mee op een inspirerende reis van droom naar daad. Vanuit een persoonlijk verhaal illustreert Eefje hoe individuele acties kunnen leiden tot aanzienlijke maatschappelijke veranderingen. Deze sessie is een oproep tot actie, gericht op het identificeren van dat ene cruciale ingrediënt dat iedereen kan toepassen om een verschil te maken. Eefje's benadering moedigt aan tot reflectie op eigen waarden en het zetten van die eerste, soms kleine, maar oh zo belangrijke stap richting impact. Zero Waste Apeldoorn staat model voor wat mogelijk is als individuen hun krachten bundelen voor een duurzamere wereld. Ontdek hoe je invloed verder reikt dan je denkt, en hoe je, stap voor stap, kunt bijdragen aan een grootschalige verandering.

illustration

Purpose Driven Learning

 

Purpose driven onderwijs heeft de toekomst

 

"Purpose driven learning, de oplossing voor de onderwijs transitie"

Dat is de centrale vraag waar Aldo van Duivenboden (Saxion Hogeschool) en Guus Wink (Windesheim Hogeschool) zich over buigen in deze inspiratiesessie. Ze zijn onderwijsvernieuwers die het onderwijs zien als een essentiële schakel in de transitie naar een nieuwe economie. Een volhoudbare wereld dus! 

Het onderwijs draait vaak nog om het “inpassen van studenten in de huidige maatschappij”. Dat moeten we transformeren naar een plek waar studenten en docenten tot bloei komen omdat ze samen met burgers, bedrijven en instellingen de wenselijke en volhoudbare wereld crëeren. Een duurzame wereld kan alleen tot stand komen als mensen verbinding voelen met zichzelf, met de ander en met de wereld. Precies waar het om draait op het Impact Festival.
 
Leer en denk na over “Purpose Driven Learning” als onderwijsproces. Dat start bij de unieke kwaliteiten van elke student en draagt gelijktijdig bij aan een wenselijke, volhoudbare samenleving.

background

Reconnect met elkaars transitie-ambitie

Dennis Leusveld & Bas Mennink nemen je mee in een sessie van onverwachte ontmoetingen en nieuwe ideeën tijdens Reconnect. Je netwerk uitbreiden? Check. Nieuwe perspectieven ontdekken? Dubbel check. In beweging komen op wat jij wilt? Triple check.

Waardevolle contacten krijgen in een nieuwe (en misschien soms bekende) kring van gezichten. Waarde heeft soms maar een klein zetje nodig, laat daar nou juist Dennis en Bas goed in zijn. Samen vragen stellen en beantwoorden die anders niet gesteld worden. Binnen informele sfeer kennismaken met elkaar om meer te leren over de kracht van contact en verbinding. Vanuit de verbinding met de ander (opnieuw) verbinden met dat wat jij wilt. Hier ontstaan de eerste kiemen van een nieuw idee of een nieuwe richting,

Dennis & Bas zijn coaches, sprekers en trainers op allerlei gebieden. Ze zetten zich bovenal in voor het laten floreren van krachtige, zelfbewuste mensen. Dus stop je visitekaartjes maar weg, tijd om écht elkaar te leren kennen (op het gebied van transitie-ambitie!).

image
image

Transitietafels: Meld je aan en praat mee!

Aan de transitie tafels wordt het gesprek gevoerd over de grote opgaven waar we voor staan als regio en die betrekking hebben op de onderstaande 5 transities.

  • Transitie tafel onderwijs: Hoe kan het onderwijs beter aansluiten op bedrijfsopgaves/ maatschappelijke opgaves?
  • Transitie tafel ruimtelijk: Hoe gaan we om met de onzekerheid en zetten we toch stappen om een gebied mooier en beter te maken?
  • Transitie tafel gezondheid: Hoe kunnen we maatschappelijke omgevingen waarderen en ze een vanzelfsprekende rol geven in een gezond en vitaal leven?
  • Transitie tafel grondstoffen & circulariteit: Hoe kunnen we langer gebruik maken van ‘spullen’?
  • Transitie tafel voeding & landbouw: Hoe zorgen we dat de verkoop van lokale producten verdubbelt in 3 jaar?

Je ontmoet hier verschillende spelers uit diverse domeinen om het gesprek te voeren over bovenstaande thema's. Dat doen we niet op de standaard manier, maar aan de hand van Art based innovation. Janine van Iperen neemt jullie mee in de wereld van de kunsten, zodat je echt op een andere manier gaat kijken naar de opgaves die voor ons liggen. Je kunt na aanmelding doorgeven of en bij welke transitie tafel je mee wilt doen.

background

Impact fair

Nu is het tijd om de inzichten van de dag om te zetten naar doen. Dat doen we op de Impact fair, waar je nieuwe verbindingen legt, kennis maakt met vernieuwers, startups en vernieuwende innovaties binnen de transitie thema’s. Aan het einde van de dag ga je naar huis met nieuwe inspiratie en nieuwe contacten die jou gaan helpen om meer impact te maken. Zo word je (nog meer) onderdeel van de transitie naar een betekeniseconomie, waarin, waarin vooruitgang niet ten koste gaat van de planeet of onze maatschappij.


Ready to change the game?

background

Ticket prijs: €55*

*Omdat we het impact festival toegankelijk willen maken voor iedereen is het festival voor studenten en mensen met een smalle beurs gratis. Je kunt jouw ticket bestellen door een mail te sturen naar welkom@impactapeldoorn.nl en aan te geven met hoeveel personen je wilt komen.